Автокрісло: крайня необхідність чи модна фішка?

Опубліковано Redaktor 23.10.2017 0 Коментарів Статті для батьків,

Дійсно, так чи обов'язково купувати досить недешеві автокрісла, адже діти ростуть швидко, і ось уже автолюлька безнадійно мала і незручна, і потрібно знову витратити пристойну суму на автокрісло наступної групи? Ну адже їздили якось наші мами з годовасік на руках в тремтячих усіма «фібрами» старезного мотора старих авто і нічого. В тому то і справа, що «якось»!

Давайте повернемося на мить у минуле, коли на наших вулицях було мало транспорту і слово «пробка» асоціювалося лише з пляшкою кріпильних напою. ДТП, природно, було набагато менше і постраждалих, відповідно, теж. Поїздка в автомобілі, та ще й з малюком відбувалася рідше, ніж того хотілося б.

Сучасний ритм життя просто немислимий без автомобілів, давно перетворилися з розкоші в засіб пересування. Безперечно, швидкість, зручність і безпеку нинішніх авто істотно відрізняються від можливостей своїх предків. Але на переповнених транспортом вулицях маленькі пасажири ризикують куди більше дорослих, якщо їх безпека не доручити автокрісла. Та й мамі-водієві набагато зручніше стежити за дорогою, коли дитина сидить в спеціально обладнаному кріслі.

Ніщо не може бути безпечніше

Скептикам краще утриматися від коментарів, адже з досліджень самих автовиробників правильно підібране автокрісло захищає малюка краще, ніж водія ремінь безпеки. Дорослі пасажири на 70% більше схильні до ризику отримати важкі травми під час аварії, ніж дитина, пристебнутий ременями безпеки в автокріслі. Зауважте, ні дорослий ремінь безпеки, ні дбайливо підкладена на сидіння подушечка абсолютно не здатні стати альтернативою автокрісла. Цей такий необхідний девайс захищає малюка від різних ударів і знижує навантаження на ще слабкий дитячий хребет і грудну клітку. Слід акцентувати, що правило працює, якщо автокрісло підібрано правильно.

Чим же потрібно керуватися при виборі автокрісла?

За віком і вагою розподілись!

Перш за все варто твердо усвідомити, що автокрісло, як і одяг, повинна відповідати зростанню і вазі дитини. Ніяких «на виріст» або «ще трохи поїздимо»! І це зовсім не рекламні хитрощі продавців автокрісел. У перші роки життя у дітей відбувається стрімка зміна пропорцій тіла, будови скелета, вони швидко набирають вагу і ростуть. Тому в автокріслі повинні бути враховані всі ці вікові анатомічні особливості. Купуючи автокрісло, орієнтуйтеся насамперед на свою дитину (його вік, зріст, вага), адже всі дітки індивідуальні.

Група 0

Для самих маленьких пасажирів від народження до 4-5 місяців і вагою до 10 кг найзручніше використовувати автолюльки. За великим рахунком, це люльки від колясок, їх закріплюють ременями на задньому сидінні в позиції перпендикулярної руху авто. Малюк ще не вміє сидіти фіксується в колисці ременями з м'якими накладками, а в головах є спеціальні захисні подушечки.

Група 0 +

Зручні і практичні автокрісла групи 0 для діток від народження до 1-1,5 років (до13 кг) зовні нагадують люльку коляски. Втім, практично всі моделі 0+ і оснащені адаптерами для установки на шасі колясок. В автомобілі автокрісла 0+ кріпляться штатними ременями спиною по ходу руху, що вкрай важливо для діток до року, поки їх хребет і шия ще досить слабкі і не можуть протистояти фронтальним ударам авто.

Малюкові затишно і безпечно в такому гніздечку: внутрішня поверхня автокрісла виконана з урахуванням анатомічних особливостей спинки дитини, для фіксації використовуються внутрішні ремені з м'якими накладками.

Універсальні «бебі-кокони», як ще називають автокрісла 0+, можна взяти з собою і в гості, і в магазин, використовуючи їх в ролі перенесень або зручних стільчиків для малюка.

Група 1

Дітки ростуть і умови їх комфортної подорожі в автомобілі теж змінюються, тому вже в рік можна купити автокрісло групи 1 (9-18 кг). Ці моделі виглядають масивніше попередніх, мають посилену бічну захист, зручний підголівник для фіксації голови. В автокріслі 1 малюк, пристебнутий внутрішніми ременями безпеки, може сидіти обличчям по ходу руху або спиною. Як правило, нахил спинки автокрісел групи 1 регулюється в декількох положеннях, що дуже зручно, якщо має бути далека поїздка і малюкові доведеться спати в дорозі. Деякі моделі комплектуються подушкою безпеки і столиком.

Група 2/3

Для дітей від 3 до 12 років виробники автокрісел пропонують моделі групи 2/3, що може витримати вагу 15-35 кг. Автокрісла групи 2/3 встановлюються тільки на задньому сидінні автомобіля і тільки особою по ходу руху. Мабуть, головна відмінність цих автокрісел - можливість фіксації дитини разом з кріслом штатними ременями авто. У моделях групи 2/3 дуже комфортно подорожувати старшим діткам: сидіння крісел анатомічно правильної форми, є підлокітники, підставка для ніг, столик (в деяких моделях). У міру зростання дитини можна зняти спинку, використовуючи тільки сидіння, і регулювати автокрісло під зріст дитини.

Група 1/2/3

Універсальні крісла - відмінний спосіб зробити економну, але в той же час вдалу покупку. Автокрісла групи 1/2/3 «ростуть» разом з дитиною від року до 12 років (до зростання 140 см і ваги 36 кг). Вартість їх трохи вище однотипних моделей, а й необхідності міняти автокрісло за віком не буде. Трансформер дозволяє змінювати висоту спинки, підлокітників, встановлювати зручніше підголівник і т. Д.

Нове або б / у?

Бажаючи заощадити, купуючи б / у крісло, ви ризикуєте отримати річ зі своєю історією, при чому не завжди хорошою і тягне за собою неприємні наслідки. Сліди аварії можуть бути непомітні на перший погляд, але навіть невелика тріщина на корпусі автокрісла руйнує надії на безпечну поїздку. Інша справа, якщо автокрісло перейшло у спадок від старшої дитини або дісталося від родичів або знайомих і ви впевнені в його міцності і надійності.

Подорожувати тільки в комфорті і безпеці!

Поїздка повинна бути комфортною і безпечною, приносити дитині радість від подорожі, а не муки в незручному автокріслі. Батькам вкрай важливо знати, що їхня дитина під час поїздки максимально захищений від небезпеки. Золота середина - якісне автокрісло.

Добре зафіксувати малюка ременями безпеки можна тільки в правильно підібраному автокріслі. Передбачте для малюка можливість поспати або просто відпочити під час поїздки, особливо, якщо плануються дальні подорожі. Для таких цілей краще звернути увагу на автокрісла з регулюванням нахилу спинки і підставкою для ніг.

Виробники автокрісел RECARО випустили для маленьких пасажирів дуже зручні моделі з поворотним механізмом - вони просто створені для комфортного відпочинку під час поїздки. Деякі виробники постачають автокрісла аудіосистемою, щоб дитина могла послухати улюблені пісеньки або казки.

Навряд чи хтось стане сперечатися, що безпека дитини в поїздці - найголовніший аргумент придбання автокрісла. І, якщо є така проста можливість захистити своїх улюблених чад від небезпеки, то чи варто ще роздумувати?